Jump to content

[Guide] Snow Lepard Retail on Asrock G31-M S and GS


  • Please log in to reply
45 replies to this topic

#21
Jonathan Chiapas

Jonathan Chiapas

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

Delete NVinject.kext and create a EFIstring with EFIstudio or OSX86 tools, cooy the string and paste it in the com.apple.Boot.plist (see in the forum the Topics related to Efi String)

Another procedure is with almost PC-EFI 10.5 to activate GraphicsEnabler in the com.apple.Boot.plist

(but this is a problem not correlated with the Guide, is a problem reguarding the Videocard)

Giorgio

Excellent thank you for all your support, I could activate the Graphics Enabler with a tool on the efi empire disk, and its working the audio superb with the HDAenabler, and the ethernet its working with Realtek1000 that its on your package. Now the only thing its that on the screen resolution i cant to select 1024*768*32 as was on the begining its just to add i guess to the boot.plist. How can i do that and i think that was the last question. I'm sorry and thank you.

#22
d0d0d0

d0d0d0

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
hello all, first thanks for this great walkthrough. it works just fine.
but i have a little problem at shutdown (not at restart) the system freezes after "CPU halted", i hear the hdd slowing down then nothing. just sometime a line about airport or realtek, but not every time.
i tried a few tweaks, like trying another DSDT, replacing OpenHaltRestart with EvOreboot, adding NullCPUPowerManager, updating FakeSMC and RealtekR1000, changing various BIOS settings... without luck. and now i don't really know what i could try.
i updated to Chameleon RC4 and PC EFI 10.6 because i needed to use a picky HD4350, maybe the problem is here.
by the way what is the difference between the original PC EFI 10.5 and the version of it in the post install package nammed PCEFI 10.5 Installer G31M.pkg"
sorry for the inconvenience

ASRock G31-M GS - Pentium E6300 - ATI HD4350 - Airport BCM4318 - OSX 10.6.2

#23
Giorgio_multi

Giorgio_multi

    InsanelyMac V.I.P.

  • Gurus
  • 9,514 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ferrara, Italy
  • Interests:Elettronica in genere, informatica e Sistemi Operativi in particolare. Cani da slitta e Sleddog....

hello all, first thanks for this great walkthrough. it works just fine.
but i have a little problem at shutdown (not at restart) the system freezes after "CPU halted", i hear the hdd slowing down then nothing. just sometime a line about airport or realtek, but not every time.
i tried a few tweaks, like trying another DSDT, replacing OpenHaltRestart with EvOreboot, adding NullCPUPowerManager, updating FakeSMC and RealtekR1000, changing various BIOS settings... without luck. and now i don't really know what i could try.
i updated to Chameleon RC4 and PC EFI 10.6 because i needed to use a picky HD4350, maybe the problem is here.
by the way what is the difference between the original PC EFI 10.5 and the version of it in the post install package nammed PCEFI 10.5 Installer G31M.pkg"
sorry for the inconvenience

ASRock G31-M GS - Pentium E6300 - ATI HD4350 - Airport BCM4318 - OSX 10.6.2


For the shutdown problem try to delete DSDT.aml

The PC-EFI included has only a different name (I have made some guides, and to difference between the packages I have named with the mainboard name)

Giorgio



hello all, first thanks for this great walkthrough. it works just fine.
but i have a little problem at shutdown (not at restart) the system freezes after "CPU halted", i hear the hdd slowing down then nothing. just sometime a line about airport or realtek, but not every time.
i tried a few tweaks, like trying another DSDT, replacing OpenHaltRestart with EvOreboot, adding NullCPUPowerManager, updating FakeSMC and RealtekR1000, changing various BIOS settings... without luck. and now i don't really know what i could try.
i updated to Chameleon RC4 and PC EFI 10.6 because i needed to use a picky HD4350, maybe the problem is here.
by the way what is the difference between the original PC EFI 10.5 and the version of it in the post install package nammed PCEFI 10.5 Installer G31M.pkg"
sorry for the inconvenience

ASRock G31-M GS - Pentium E6300 - ATI HD4350 - Airport BCM4318 - OSX 10.6.2

You must delete NVinject.kext in /System/Library/Extensions and ad to the com.apple.Boot.plist in /Extra this 2 strings:

<key>GraphicsEnabler</key>
<string>y</string>

Giorgio

#24
d0d0d0

d0d0d0

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
thanks Giorgio, deleting DSDT.aml fixed it.
i'm not sure i understand what was the problem with it though.
but you saved me
:rolleyes:

#25
pussyluvva

pussyluvva

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 28 posts
thanks for this guide, i'm a complete newb i got this motherboard today and i'm getting the graphics card tomorrow (nvidia8400gs), my dvd drive is IDE, do i need a sata drive? , thanks again for this guide i will try to use it as intended :)

#26
pussyluvva

pussyluvva

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 28 posts
hi i'm having trouble flashing my bios, i have this motherboard g31m-gs r2.0 and it's bios is 1.6 the bios also has a feature called instant flash but when i try to use this it can't find the new bios file, could someone give me a clue please ;)

#27
jmatthews3030

jmatthews3030

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ontario, Canada
Hi Giorgio,

Just followed guide for my ASROCK G41M-VS2, sorry my board is not the same but is almost identical board. Happily the guide worked like a charm, however it looks as if I'm having the same shutdown issue as d0d0d0 (after cpu halt, screen turns off, sounds like hdd stops but system and fans remain on). I realize the mb are diff, I didn't see need for separate thread when the guide works great on it anyways. Would you advise same delete dsdt.aml to fix this?

Here's my setup;

ASROCK G41M-VS2
WOLFDALE E6300 2.8Ghz Dual-Core
2GB MUSHKIN DDR2-800
Maxtor 250GB SATAII HDD (OSX86)
WD 1.5TB SATAII HDD (stuff)
LG IDE DVD Writer
Belkin F5D5005 Gigabit LAN PCI Adapter
ASUS GEFORCE 8400GS 512MB v2 PCI-E
VoodooHDA working on Realtek661

EDIT: I just removed dsdt.aml and shutdown works! Then I applied 10.6.3 and so far so good.

#28
SLogiq

SLogiq

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
Can someones please help me flash this board ? :)

#29
rrprime

rrprime

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
Can't get this to work. help anyone?

MB: G31M-GS R2.0
RAM: 2 GB
HDD: SATA2 
DVD: IDE
VC: 8600GS PCIe


I have flashed the new bios

Installation just hangs on install i get a black screen and no hdd/DVD activity..waited 5 minutes nothing

#30
ihe001

ihe001

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Hi, I've followed your guide but I have a problem and was wondering if you could help.

I have successfully flashed the bios from v1.80 to the modified v1.30 and adjusted the settings as described.

When I boot into the Snow Leopard install DVD and select the language an error appears stating " Mac OS X Cannot be installed on this computer". The only options i am given are Restart or Restore from Time Machine backup. If i select restore from time machine, I am then able to run disk utility and partition my HDD but cannot get any further

My hardware is

ASRock G31M-S v2.0
Intel Q8300
Asus en8400GS 512MB
SATA WD Caviar Blue 500GB
SATA DVD-ROM

Any help would be appreciated

Thanks,
ihe001

#31
Giorgio_multi

Giorgio_multi

    InsanelyMac V.I.P.

  • Gurus
  • 9,514 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ferrara, Italy
  • Interests:Elettronica in genere, informatica e Sistemi Operativi in particolare. Cani da slitta e Sleddog....

Hi, I've followed your guide but I have a problem and was wondering if you could help.

I have successfully flashed the bios from v1.80 to the modified v1.30 and adjusted the settings as described.

When I boot into the Snow Leopard install DVD and select the language an error appears stating " Mac OS X Cannot be installed on this computer". The only options i am given are Restart or Restore from Time Machine backup. If i select restore from time machine, I am then able to run disk utility and partition my HDD but cannot get any further

My hardware is

ASRock G31M-S v2.0
Intel Q8300
Asus en8400GS 512MB
SATA WD Caviar Blue 500GB
SATA DVD-ROM

Any help would be appreciated

Thanks,
ihe001


Your HD is GUID or MBR ?

#32
ihe001

ihe001

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts

Your HD is GUID or MBR ?


The drive was brand new and unpartitioned.

I partitioned it using Disk Utility, selected GUID

#33
Giorgio_multi

Giorgio_multi

    InsanelyMac V.I.P.

  • Gurus
  • 9,514 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ferrara, Italy
  • Interests:Elettronica in genere, informatica e Sistemi Operativi in particolare. Cani da slitta e Sleddog....

The drive was brand new and unpartitioned.

I partitioned it using Disk Utility, selected GUID



After the language selection, are you able to run disk utility?

Giorgio

#34
ihe001

ihe001

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts

After the language selection, are you able to run disk utility?

Giorgio



After the language selection I am given the option of restarting or restore from time machine backup. Disk utility is greyed out.

If I select Restore from time machine backup I am then able to use Disk Utility however when I am finished I must return to the Time machine window rather than continuing with the installation

#35
ihe001

ihe001

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Hi, I finally have everything working EXCEPT for the LAN, the problem must have been the DVD I was using.


I have installed the realtek kext and it seems to be recognised but i cannot attain an IP address by DHCP or manually.

Thanks so much for your guide, it has been a great help, do you have any suggestions for the ethernet?

#36
ihe001

ihe001

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Got the onboard LAN working by booting in 32bit mode, couldn't get a driver to work in 64bit.

Is anyone else having trouble with the OS not being able to access more than 3.25GB of RAM? Is this a limitation of the hacked BIOS?

(sorry if this is seen as spamming the thread but I thought I'd give an update)

#37
dreamer26

dreamer26

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
Please Help!!!!



Since Yesterday every distro that I tried to install on my pc, says "FIREWIRE GUID FFFFFFFF IS INVALID"... and just stay there...

I dont understand, after that show up, I was able to install IPC 10.5 distro, but no boot by it self before instalation...

so, later, I try to install again that distro, or Iatkos, Jas, Idenet... and all says "FIREWIRE GUID FFFFF IS INVALID"...

please, help to fix that...

My bios is set up, as the guide snow leopard on asrock g31.. says...

My PC:
Intel E5200
Asrock G31-MS
4GB RAM
HD 1 TERA
video XFX Nvidia 9800GT
Pci Card Firewire 1394...

that's all...

Also my Bios is already Patchet...

so, I Would like to fix this problem, to be able to install a distro that work ok..
thanks

#38
fachafa

fachafa

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts

With this method you can have Snow Leopard Retail 64bit on Asrock G31-M S and GS motherboards

On board 2.0 USB controller conflicts with ICH7 then you need to use PS2 mouse and Keybord and you must set the BIOS as below.

You must have SATA Hard Disk and DVD recorder.


EDIT 15/02/2010: In Snow 10.6.2 with new Netkas's boot and PC EFI 10.6 the ATI Radeon 43xx 45xx and 46xx series are working with QE/CI (see Netkas site)


The on board video card (GMA3100) is not supported by Mac OS X so you need a PCI-E external card (Nvidia for me)

What you need:

1) Snow Leopard Retail DVD (legally);

2) Kexts and utilities package: http://www.megaupload.com/?d=ZYGRTY0L

3) An empty CD

4) An empty SATA HD for Snow Leopard

5) A USB key

You must flash the BIOS

For G31-M S: http://www.insanelym...p...st&id=46734


For G31M-GS: http://www.insanelym...p...st&id=46735

BIOS settings: (only the most important)

CPU Configuration:
Enhanced Halt State [Disabled]
Intel Virtualization Tech. [Enabled] : (this option is present only if your CPU supports this technology)
CPU Thermal Throttling [Enabled]
No-Execute Memory Protection [Enabled]
Intel SpeedStep Tech. [Disabled]
On-Demand Clock Modulation [Disabled]

ACPI Configuration:
Suspend To RAM [Auto]
Repost Video on STR Resume [Yes]
Check Ready Bit [Disabled]
Restore on AC/Power Loss [Power Off]
Ring-In Power On [Disabled]
PCI Devices Power On [Disabled]
PS/2 Keyboard Power On [Disabled]
RTC Alarm Power On [Disabled]
ACPI HPET Table [Enabled]

IDE Configuration:
ATA/IDE Configuration [Enhanced]

USB Configuration:

USB Controller [Enabled]
USB 2.0 Support [Enabled]
Legacy USB Support [Disabled] (PS2 mouse and keyboard)

----------------------------------------------------------------

Fase 1 (Installation)

Download the kexts and utility package;
Burn G31-M iso;
Copy the package on a USB key;
Boot the PC fron DVD writer with inside the burned G31-M CD;
When appears the Chameleon screen eject the CD;
Insert Snow Leopard DVD;
Push F5 to refresh DVD;
Choose MAC OSX INSTALL DVD;
With Disk Utility create (choose GUID partition table) a Mac OS X (journaled) partition called Snow
Install Leopard on Snow, don't install printers and the languages different from your)
At the end of installation reboot from the DVD writer with inside the G31-M CD and choose Snow (in verbose mode)

Run the wizard.

------------------------------------------------------------------

Fase 2 (Post Installation)


Insert the USB key with the kexts and utilities package and expand it on the Desktop

Run "Chameleon 2 RC3", and choose to install on Snow partition

Run "PCEFI 10.5 installer G31M" and choose to install on Snow partition

Copy from the package the Extra folder on Snow root /

With Kexthelper install from SLE voodooHDA.kext and, if you have G31-M GS motherboard, RealtekR1000.kext

Open in SLE "VoodooHDA Panel + VoodooKiller" folder and follow the instructions from file "guida voodookiller" (thank you to Barbonenet); escuse me for italian in this file, i'll translate it as soon.

You need the UUID of Snow partition: open Disk Utility, with right mouse button choose information and "copy" the Universal Ident.;
In the /Extra folder open com.apple.Boot.plist and "paste" this value instead of "mettete qui ilvostroUUID" and do the same thing with smbios.plist

Run "MacToPlatformUUID", window will appear with a Mac Address and a IOPlatformUUID; put the mac address, without columns, in the info.plist of PlatformUUID.kext in /Extra/Extensions after:
00000000-0000-1000-8000-

Run "KextUtility" and at the end close it

Reboot from Snow HD and you should have Snow Leopard 64 bit fully working except the internal mic and the sleep.

Good luck. Each council and improvement are welcome

Giorgio


Hola Giorgio!puedo tener win(7x64) y IATKOS v7 con esta configuracion?gracias!!

#39
spinal9

spinal9

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mayaguez/Puerto Rico
 a question 
for leopard flash bios G31MS130.rom.zip

for snow leopard G31-M S: http://www.insanelym...p...st&id=46734

what is the difference

is run leopard 10.5.8 in asrock g31m-s thanx Giorgio

I can not run snow leopard?

#40
spinal9

spinal9

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mayaguez/Puerto Rico

Hola Giorgio!puedo tener win(7x64) y IATKOS v7 con esta configuracion?gracias!!


amigo si puedes Llo Tengo El win y el mac
Pero Sitienes El Asrock g31m-s Usa El Ideneb V1.6...





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy