Jump to content

[GUIDE] Retail Snow Leopard Install On DX58SO (Core i7) Mobo


  • Please log in to reply
238 replies to this topic

#221
okinox

okinox

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Summarizing all this thread into 3 simple guides(tutorials). [The guides are already here, i just revised them a little, to get the focus in just one place.]

1. Retail Mac OS X 10.6 install

2. Retail Mac OS X 10.7 install

3. Creating a dsdt file

http://www.megaupload.com/?d=OMBZ87AL
(reminder: use BetterZip to unpack in OS X)

("Giving peace a chance.")

alternative link: http://dl.dropbox.co...project%20x.zip

alternative link cd-boot snow leo: http://dl.dropbox.co...LEOPARD.iso.zip


Hi,
I have followed your perfect projectx instructions and finally i managed to boot osx10.6.
However, the bootloader made some problems for me.
The problem was a loop of restarts after the bios screen.
After disabling Cores - intel speedstep tech- VT and enabling AHCI finally Bootcd worked and installed retail MacosX 10.6.

But some how installation freeze multiple times at `28 minutes remaining`.
After i used -x and busratio=20 (dont now the function i tried all possible combinations) (I think -x is safe mode) finally OSx booted as in your guide.

After hundreds of kernel panics and unsuccessful installation tries finally i had a working osx. Thanks for your guide. Perfect job.

My goal is to have Lion 10.7.2 with QE/CI. I think it is possible with ATI 6870.

I have some problems by following your guide after that point.

At 15. Step i installed Chameleon on first partition and

\Copy the content of the Extra folder, from needed files folder to the Extra folder on root (root -(where Mac OS X is installed)- partition), just copy it there/

However there is no Extra folder in needed files folders (There is Extensions Folder)
The extra folder is in SnowLeopard/pack1065/extra. Should i copy the Extensions folder to root/system/extensions?

What is this 1065 folder and (it is an update i think) and how to install these?
I`m stuck at this point.

Some how i installed ethernet and sound using kext helper.

My questions are:
What is the correct BIOS settings
Any info for the Ati HD 6870 Card installation with QE/CI
At step 17. Update - via official apple software update? (I did so and system never restarted again?)

Thanks for your help.

#222
User_01

User_01

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts

Hi User_01

after i updated to 10.7 i have used your dsdt and kexts, and am using them now in 10.8 also.
But i was wondering if you have optical SPIDF out working at you...
I have moved around and have connected my hack to my receiver over optical cable but i dont get any sound there. I had it working with my old DSDT in 10.6 but was not able to get it to do what i wanted in 10.7 and 10.8 :(


I'm didn't test it, because i don't use it (not really sure it works). With what did you extract the old dsdt file and what patches were applied to it? What was the "combo" you used for audio with that dsdt (kexts)?

#223
User_01

User_01

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts

Hi,
I have followed your perfect projectx instructions and finally i managed to boot osx10.6.
However, the bootloader made some problems for me.
The problem was a loop of restarts after the bios screen.
After disabling Cores - intel speedstep tech- VT and enabling AHCI finally Bootcd worked and installed retail MacosX 10.6.

But some how installation freeze multiple times at `28 minutes remaining`.
After i used -x and busratio=20 (dont now the function i tried all possible combinations) (I think -x is safe mode) finally OSx booted as in your guide.

After hundreds of kernel panics and unsuccessful installation tries finally i had a working osx. Thanks for your guide. Perfect job.

My goal is to have Lion 10.7.2 with QE/CI. I think it is possible with ATI 6870.

I have some problems by following your guide after that point.

At 15. Step i installed Chameleon on first partition and

\Copy the content of the Extra folder, from needed files folder to the Extra folder on root (root -(where Mac OS X is installed)- partition), just copy it there/

However there is no Extra folder in needed files folders (There is Extensions Folder)
The extra folder is in SnowLeopard/pack1065/extra. Should i copy the Extensions folder to root/system/extensions?

What is this 1065 folder and (it is an update i think) and how to install these?
I`m stuck at this point.

Some how i installed ethernet and sound using kext helper.

My questions are:
What is the correct BIOS settings
Any info for the Ati HD 6870 Card installation with QE/CI
At step 17. Update - via official apple software update? (I did so and system never restarted again?)

Thanks for your help.


I guess you got confused because of this: when i posted the "files", the megaupload site worked. I "explained" what "needed files" were at the end of the tutorial:


2. needed files > http://www.megaupload.com/?d=WWBOWW0R OR http://www.megaupload.com/?d=U1656VAJ first link is the 1064pack and the second one is for 1065pack. Both are needed files! I kept the "needed files" name in tutorial, not reffering to the needed files pack (old pack) http://www.megaupload.com/?d=OFU3UXOX , used here: "To generate your ... "

1064pack and the newer one 1065pack were created at 10.6.4 update and respective 10.6.5 update point in time. There was no need for others till 10.6.8 update.


Settings: default with AHCI enabled.

Always better to extract and patch your own dsdt file! since i see you got a different version of i7 (that matters)

Video: try GraphicsEnabler=Yes or without it; should work OOB with 10.6.8 or 10.7.x

#224
Mushishi

Mushishi

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sveg, Sweden

I'm didn't test it, because i don't use it (not really sure it works). With what did you extract the old dsdt file and what patches were applied to it? What was the "combo" you used for audio with that dsdt (kexts)?


When i get home i can send the old dsdt and the old legacy kext i used. It do also have the marvell esata working in raid mode and where you have disablet the hotswap on the onboard sata ports to get them to show as internal the legacy audio kext was also a injector for changing the icon on the drives. but i will pm you a link here later on if that is ok.. :)

#225
okinox

okinox

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
Hi again.
On my last post i said that the system never started again. This was wrong. Somehow system booted normally ending up with a blank No signal screen. When pushing the power button, system funs stoped. At the second push magically and instantly snow leopard come to screen :)

After updating officially with software update to 10.6.8 i lost my sound setup. However the ati card began to work like a charm with QE/CI, iworks work now.

I installed voodoo package and repaired the sound problem.

But bootloader have some problems. it never booted macosx. I must use the bootCD inorder to boot in to the Macos.

And I cant change the Bios settings.
Every little change makes the system to fail.
I have One core, No ht, no intel speed step :(

What i dont understand is the BootCD:
Why it is not booted with default bios settings? (with ahci default is ide)

My bios version is 5529
It is strange, Should i update my bios?
now my plan is to upgrade to Lion 10.7.2

#226
Dysphoria

Dysphoria

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts
  • Gender:Male
  • Location:The Netherlands
  • Interests:Photography, Music
Okinox,

I am running OS X 10.7.3 on the Intel DX58SO using the files supplied by User_01, who is a hero, quite successfully. I have uploaded screenshots of my bios screens and settings to this reply, I hope it helps you. These settings are working perfectly for me. I'm currently using the BIOS version 5561. As a starter you should check if you have enabled HPET and AHCI.

If you have any questions I'll be glad to try and help!

Dysphoria

Attached Files



#227
Dysphoria

Dysphoria

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts
  • Gender:Male
  • Location:The Netherlands
  • Interests:Photography, Music
Okinox,

My install was from an iAtkos L2 dvd, then updated to 10.7.3 and I used the files from User_01 from post: #218
I'm not quite sure about the blurry fonts but I think it might somehow be a combination of videocard and display. My girlfriend and I both have the same displays but different videocards, I have a GeForce 560 TI and the fonts look just fine, she has a Macbook Pro with an ATI card and it looks bad on the same display. You might want to check out "System Preferences -> General" There are options for LCD font smoothing, maybe that helps a bit.

#228
User_01

User_01

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
OS X M Lion 10.8 DP2 pack!

Attached Files



#229
User_01

User_01

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
10.7.4 11E46 pack! (beta build)

Attached Files



#230
zascok

zascok

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
First of all: Thx for your work User_01!

I have no issues with 10.7 but on some reasons I cannot install 10.8 on my DX58SO computer. 10.8 loads kexts and restarts computer. I had no problem to install 10.8 on DP43BF computer. It sounds for me like Xeon W3565 is not compatible with 10.8 or may be something is really wrong in BIOS.
If I try to install 10.8 on PC VMWare it gives me A fault has occurred causing a virtual CPU to enter the shutdown state. Again there is no problem to run 10.7 on PC VMWare. Not sure how to solve my problem. Please let me know if you have any ideas. Thank you in advance.



OS X M Lion 10.8 DP2 pack!



#231
User_01

User_01

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
I don't think it has anything to do with the CPU itself. After all it's a similar Quad-Core (Bloomfield) CPU like W3520 (used by Apple in MacPro4,1), which is the equivalent of i7 920 (Desktop), only at a higher frequency, 3.2GHz (W3565; also used by Apple in MacPro5,1). So, this is not the issue for sure!

Now, i see, you are using the 5200 BIOS (correct if i'm wrong!). If you are using my dsdt.aml file, which was made (extracted/patched) from the latest 5561 BIOS, i'd suggest you upgrade to 5561. (Even if you are using just OS X Lion.) Or, extract/patch your own (use DSDT Editor/Patcher).

Regarding the OS X M Lion issue, install the "3kexts" (pack) to S/L/E and delete any dsdt file that you are using for OS X 10.8 (M Lion). See if it boots this way. Recommended boot loader Chameleon 2.1svn r1820! Also use a smbios.plist for MacPro5,1, maybe it helps even more. (the one in the pack is for MacPro4,1) If it boots, then create your own dsdt.aml file, and use the patches in the "Patches" folder (you can do this in Windows also; same way). Delete the "3kexts" afterwards. Report.
(recommended way to be doing this is on an empty "small" (hard) disk) (all necessary files (except smbios.plist MacPro5,1) are in the 10.8 DP2 pack)

#232
zascok

zascok

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
Thank you very much for reply. I will try to update bios during the weekend as a first step. I am not sure that 5561 BIOS will work with my Apple video card but will try to put newer BIOS anyway and report progress.
Thank you once again.

I don't think it has anything to do with the CPU itself. After all it's a similar Quad-Core (Bloomfield) CPU like W3520 (used by Apple in MacPro4,1), which is the equivalent of i7 920 (Desktop), only at a higher frequency, 3.2GHz (W3565; also used by Apple in MacPro5,1). So, this is not the issue for sure!

Now, i see, you are using the 5200 BIOS (correct if i'm wrong!). If you are using my dsdt.aml file, which was made (extracted/patched) from the latest 5561 BIOS, i'd suggest you upgrade to 5561. (Even if you are using just OS X Lion.) Or, extract/patch your own (use DSDT Editor/Patcher).

Regarding the OS X M Lion issue, install the "3kexts" (pack) to S/L/E and delete any dsdt file that you are using for OS X 10.8 (M Lion). See if it boots this way. Recommended boot loader Chameleon 2.1svn r1820! Also use a smbios.plist for MacPro5,1, maybe it helps even more. (the one in the pack is for MacPro4,1) If it boots, then create your own dsdt.aml file, and use the patches in the "Patches" folder (you can do this in Windows also; same way). Delete the "3kexts" afterwards. Report.
(recommended way to be doing this is on an empty "small" (hard) disk) (all necessary files (except smbios.plist MacPro5,1) are in the 10.8 DP2 pack)


Update.
My computer did not boot with 5561 BIOS due to the Apple Video card. So I had to recover 5200 BIOS but after bios flashing and reflashing ML started to work. It works fine with Extra and dsdt from Lion and1976 boot.
Thank you very much once again for your help.

#233
Dysphoria

Dysphoria

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts
  • Gender:Male
  • Location:The Netherlands
  • Interests:Photography, Music
Tonight I'll attempt to upgrade my installation to the Mountain Lion GM! I'll let you guys know how it goes.

EDIT:

Success! Created a USB installer and selected my 10.7.4 install as destination. Rebooted and it worked....

First problem: I cannot open apps not from the app store. Trying to solve this I open the System Preferences and click the "Security & Privacy" pane to allow any apps to run. Only to find that System Preferences is now stuck at "Loading Security & Privacy". I don't know if any people are experiencing this but I worked around it by opening a terminal and trying to following:

I first tried this, which had no success:
sudo spctl --disable

After that I tried this and it looked like the systems were still active:
sudo spctl --status

Then I used this and I could open any App I wanted:
sudo spctl --master-disable

#234
User_01

User_01

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
MLion 10.8 all you need pack! Enjoy!

FakeSMC.kext - 4.2.5
dsdt.aml - Bios 5599

and "vanilla" dsdt.aml - no patch (audio, orange icon etc) - Bios 5599

You can update Chameleon to r2012 with Chameleon Wizard. (works)

Attached Files



#235
Mamas

Mamas

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 65 posts
Hey there! So Im fixing up the same system again, but this time I understand much more things than before (I seem so stupid now reading my own old posts..) :) I tried 2Part system - it worked, now im finishing Yours system with install from DVD's (with no Surgery partition), there were some problems, but i figured them out, now I'm stuck with weird thing, same as user S.V. I have not used Disabler.kext (he used NullCpuPower...) in this last attempt of making a system, because im using patched DSDT. Everything seems to be OK, but geekbench scores only ±5500, but when i put back Disabler.kext I get ±9000 score. What the hell is that? :) Any ideas?
Thanks in advance!

#236
User_01

User_01

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts

If using a proper patched dsdt.aml file you don't need those kexts anymore. If you use them you'll not have native power management.

FOR EXTRACTING AND PATCHING YOUR OWN DSDT FILE, USE DSDT EDITOR/PATCHER (El Coniglio) (IS INCLUDED IN THE PACK ABOVE (#234))! WORKS FOR 10.5 (LEOPARD) 10.6 (SNOW LEOPARD) 10.7 (LION) 10.8 (MOUNTAIN LION)!



(delete any previous dsdt file, install the "3kexts" from pack to System/Library/Extensions, reboot, extract/patch the dsdt file, copy it to Extra folder, delete the "3kexts" from System/Library/Extensions, reboot)



#237
S.V.

S.V.

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
  • Gender:Male

Dear User01,

I upgraded to 10.8.5 and I am feeling that the fans are working more than when I was using 10.8.4. Maybe it is a problem related to Power Management. Do you have a new dsdt for 10.8.5?

Best,

S.V.



#238
Dysphoria

Dysphoria

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 15 posts
  • Gender:Male
  • Location:The Netherlands
  • Interests:Photography, Music

Greetings,

 

This week I upgraded to 10.9 Mavericks with little trouble. I created a USB installer using the many guides on the forum and upgraded my 10.8.5 installation.

 

Notable things that broke:

  • Audio - Solved using AppleHDA.kext from User_01
  • Network - Solved by Installing AppleIntelE1000e.kext (see this thread http://www.insanelym...-108107106105/)
  • FakeSMC - Installed the latest FakeSMC.kext

10.9 seems to be running just fine!

 

Regards,

Dysphoria



#239
S.V.

S.V.

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
  • Gender:Male

I installed Maverick, but it seems that the computer is not sleeping.

.

Only the screen is sleeping.







0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy