Jump to content

ADI AD2000b works with applehda


  • Please log in to reply
116 replies to this topic

#1
gary88

gary88

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 65 posts
Hello,

after some days of work, I got the adi ad 2000b audio codec (it is the same as ad1989b) to run.

Thanks goes to taruga, who made the ad1988b installer. I modified it and with luck now we have a solution for ad2000b

This is for asus p5q deluxe and some other asus boards (ASUS P5Q3, ASUS M3A79-T Deluxe, P6T Deluxe, ASUS Maximus II Formula, and more)
Please download the applehda.kext here:

http://www.mediafire...php?vmndmzni5z4


Install with kexthelper on your system, link:

http://www.mediafire...php?jzngetntjyj

Dont forget to erase appleazalia.kext from the extensions folder, if you had the azalia solution before. You dont need a seperate hdaenabler.kext, it is now in the plugin folder of applehda.kext

I hope you have a running ad 2000b with:

-Internal Microphone in

-Line out

-Headphones out

-Digital out


The kext was tested on an asus p5q deluxe board with vanilla 10.5.6 system, sleep mode works, shutdown works too.



Maybe some day we have more inputs (digital in, line in) but Im happy that we now have an applehda solution, which is working perfectly from a boot 132 stick (tested)

or with chameleon method. Please post your results..

Greetings,

Gary


PS: in the next days I will post the legacy kexts for ad 2000b and maybe there is somebody, who can make a installer for it..

Download Alternative:

Attached Files



#2
buglis

buglis

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 324 posts
  • Gender:Male
Great gary88, fantastic work!!!
I will try your solution and post my result!
bye

#3
buglis

buglis

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 324 posts
  • Gender:Male
Ok, the kext works fine on p5q deluxe.

-Internal Microphone in

-Line out

-Headphones out

-Digital out

Thank Gary!!!

#4
boobminks

boobminks

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
The download server seems to be down. I will try it later.

#5
bthomas37

bthomas37

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
Hey,

I have a M3A79-T Deluxe motherboard w/ ad2000b audio and i haven't been able to get this to work... any suggestions? I used the kexthelper and it rebooted properly... no error messages, just no sound. There are no devices found in the system manager under the sound "out-put" and "in-put" tabs.

Before trying this "applehda" kext I used the "Taruga Ad1988b rev3" kext... and i am not sure on how to go about deleting this

any help would be greatly appreciated!

Thanks.

#6
gary88

gary88

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 65 posts

Hey,

I have a M3A79-T Deluxe motherboard w/ ad2000b audio and i haven't been able to get this to work... any suggestions? I used the kexthelper and it rebooted properly... no error messages, just no sound. There are no devices found in the system manager under the sound "out-put" and "in-put" tabs.

Before trying this "applehda" kext I used the "Taruga Ad1988b rev3" kext... and i am not sure on how to go about deleting this

any help would be greatly appreciated!

Thanks.


Hello,
I would try to delete the applehda.kext in your extensions folder
then you should look if there is an hdaenabler.kext in your extensions folder, if you find it just delete it too,

at last I would look for alcinject.kext, and appleazalia.kext This must be deleted too.

Now where everything is clean you install the applehda.kext from me again. you can repair userrights..it should work now

Much luck,

Bye !

Gary

#7
bthomas37

bthomas37

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
Hey Gary,

thanks for the quick reply!

I searched through the extensions folder a few times now and the only kext I found was the "applehda"

No alcinject - appleazalia - or hdaenabler...

I did find AppleFWaudio - apple02audio - AppleOnBoardAudio - AppleUSBAudio - AudioDeviceTreeUpdater - AudioIPCDriver - VirtualAudioDriver

I know for a fact that i installed the ad1988b kext but i can't find it anywhere... is there any other place it could be besides the extension folder?

Thanks again!

#8
gary88

gary88

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 65 posts

Hey Gary,

thanks for the quick reply!

I searched through the extensions folder a few times now and the only kext I found was the "applehda"

No alcinject - appleazalia - or hdaenabler...

I did find AppleFWaudio - apple02audio - AppleOnBoardAudio - AppleUSBAudio - AudioDeviceTreeUpdater - AudioIPCDriver - VirtualAudioDriver

I know for a fact that i installed the ad1988b kext but i can't find it anywhere... is there any other place it could be besides the extension folder?

Thanks again!


No, I think not, your old 1988b kext is in a patch in your "old" applehda.kext

But one thing I forgot....In your System/Library/ is a file called "Extensions.mkext" You should erase this file, it maybe
the reason why your new applehda.kext did not load correctly..

Have a look at your system profiler-what can you see under "Audio" ?

Much luck again !

Greetings,

Gary

#9
bthomas37

bthomas37

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
Hey,

I uninstalled the AppleaHDA and reinstalled it once again and I got it to work this time!

Guess I just made a silly mistake...

Thanks again for all the help, I really appreciate it!

Take care

#10
cipz

cipz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 35 posts
hi gary..

it works..

only internal microphone "the selected device has no input controls"

is this for rear microphone or front panel microphone?

do i have to plugin the microphone first?

same for digital out, "the selected device has no input controls" too. Is this normal? coz i only use 2.1 speakers plug into green line-out

good job..

ps : mb is maximus ii formula

#11
gary88

gary88

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 65 posts

hi gary..

it works..

only internal microphone "the selected device has no input controls"

is this for rear microphone or front panel microphone?

do i have to plugin the microphone first?

same for digital out, "the selected device has no input controls" too. Is this normal? coz i only use 2.1 speakers plug into green line-out

good job..

ps : mb is maximus ii formula


Hi cipz ,

yes this is normal, its not so easy to get this controls to work. Maybe I can work on it in the next weeks, legacy driver are a problem too,

cause the ad2000 driver doesnt work with fake plists- but we will see....thing are going further !

Bye,

Gary

#12
macsjr

macsjr

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Location:my house
thanks Gary88,
here is a p5q-e mobo and the driver works perfectly.

#13
Phoenix Wright

Phoenix Wright

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italia
Hi, thanks, this works here too (p5q deluxe) but it causes a kernel panic on shutdown. I tried to reinstall iPC 10.5.6 from scratch and shutdown works fine until I install this kext. ;)

#14
Lugmor

Lugmor

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
Here is the installer for your ADI AD2000b.

Attached Files



#15
gary88

gary88

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 65 posts

Here is the installer for your ADI AD2000b.


Hi Lugmor, thank you very much for the installer..great work !

I try to get the legacy kexts of ad2000b to work, but with no success yet.
The problem is that "applehda" binaries are patched, not only the plists. But Im working on it .


Best !

Gary

#16
macsjr

macsjr

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Location:my house

Hi Lugmor, thank you very much for the installer..great work !

I try to get the legacy kexts of ad2000b to work, but with no success yet.
The problem is that "applehda" binaries are patched, not only the plists. But Im working on it .
Best !

Gary

go for it gary! :D

#17
bthomas37

bthomas37

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
Hey Gary,

I decided to upgrade to 10.5.6 the other day and the update went perfectly, but i lost my audio :(

I used the voodoo kernal with seatbelt fix if this matters...

I have cleaned up my extensions folder and reinstalled "hdaenabler" and "applehda"

In my system contents under audio I can see the following...

"Intel High Definition Audio:
Device ID: 0x10438288
Audio ID: 12
Available Devices: "

But under system management/sound no "output" or "input" devices are shown...

I have also tried to use the installer and it locks up on me after i press "continue" on the first page.

I would be grateful for any help!

Thanks! :)

#18
gary88

gary88

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 65 posts

Hey Gary,

I decided to upgrade to 10.5.6 the other day and the update went perfectly, but i lost my audio :(

I used the voodoo kernal with seatbelt fix if this matters...

I have cleaned up my extensions folder and reinstalled "hdaenabler" and "applehda"

In my system contents under audio I can see the following...

"Intel High Definition Audio:
Device ID: 0x10438288
Audio ID: 12
Available Devices: "

But under system management/sound no "output" or "input" devices are shown...

I have also tried to use the installer and it locks up on me after i press "continue" on the first page.

I would be grateful for any help!

Thanks! :D


Hi Thomas,
just delete hdaenabler, you dont need it. it is in the applehda plugin folder, maybe this is the reason,
an there should be no appleazalia.kext in your extensions folder...Good luck,
if this dont work, delete the original applehda from extensionsfolder, and then reinstall with the ad2000b installer..

Gary !

#19
M J

M J

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
  • Location:Milano, Italy
Hi, i have the same problem as thomas, and the same config... what system do you have gary? 10.5.5, 10.5.6? what kernel are you running?

#20
Phoenix Wright

Phoenix Wright

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italia
I installed retail 10.5.6 with PCEFI v9 on my P5Q Deluxe and the problem remains: kernel panic on shutdown after installing the kext (AppleHDAController corrupted the registry etc.). Did you install any particular fix or patch? :unsure:





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   Web hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy