Jump to content

[How To] Install Leopard Retail DVD on ASUS P6T Deluxe LGA 1366 (core i7)


  • Please log in to reply
924 replies to this topic

#81
lurscher

lurscher

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 54 posts
  • Location:Panama
Ok, im trying to regenerate the right dsdt.aml

i Double clicked on DSDT Patcher from finder, it opened a terminal, i pressed 0, operation completed, whetever, a dsdt.aml its on the folder

(No debug folder, much less a dsdt.dsl)

But doing ./DSDT Patcher Debug/dsdt.dsl

DOES generate them

i edited dsdt.dsl with the vi, its that ok?

the dsdt.dsl its stripped from all the alias lines,
then i do again:
./DSDT Patcher Debug/dsdt.dsl

then i check files created by doing ls -ltah; dsdt.dat and dsdt.dsl are recreated but NOT dsdt.aml. In fact dsdt.dsl is overwritten and its again with all the Alias!

#82
M J

M J

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
  • Location:Milano, Italy
If it didn't create the Debug folder with all it's content there must be something wrong... maybe it can't write to the folder because of some wrong permissions? Does it give you any error?

Anyway, the second time you have to type ./DSDT\ Patcher Debug/dsdt.dsl, don't forget the backslash!

#83
lurscher

lurscher

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 54 posts
  • Location:Panama
hmm, i see what is happening; when i double click, it opens a terminal, and if i don't press inmediately the key as it says, but i go to the other terminal and do ls -ltah, i see the files dsdt.dat , dsdt.dsl , dsdt_fixed.txt and rtc_fixed.dsl, but they are all created on the same folder as the app, not into a Debug folder..
if i go back to the terminal opened by the app, and click a key, it sort of compiles it, and removes them again

#84
Frankenst1

Frankenst1

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 21 posts
Anyone tried getting this thingy running on RAID? Haven't had any success so far...

UPDATE: Got RAID0 working, but still has to boot from another EFI partition

#85
nayr14

nayr14

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
With both Boot 132 (v3 and the *fixed* one), and I get this error while loading up the installer disk:

ATS Persistent Store - Switching to old FODB cache code


It stalls there indefinitely (+3 hours).

Same hardware with an Sapphire Radeon 4870 1GB card. Any ideas??

Thanks~!

#86
lurscher

lurscher

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 54 posts
  • Location:Panama

Anyone tried getting this thingy running on RAID? Haven't had any success so far...


are you sure its possible? what i've heard is that intel RAID won't work on osx86

@nayr14, no idea, i haven't seen that problem. What BIOS version are you using? if you don't know, go to the Bios->system information

couple of issues;
first, it turned out i was using an old version of DSDT patcher. When i used latest one (1.0.1e) it DOES create the Debug folder, and that went smoothly as the recipe says. I then
sudo cp ./dsdt.aml /DSDT.aml

then i rebooted, enabled HT and all cores on bios, and i got this:
Attached File  CIMG0994_small.JPG   460.4KB   141 downloads

second issue; when i installed, supposedly the best option for dual booting with windows was GPT, but on the windows installer i get this error on asking to install in the NTFS partition:

Setup cannot install to the selected Partition

you can only install to GPT disks on IA 64 machines and MBR disks on x-86 machines.

You can only upgrade installations on GPT disk on IA 64 machines and MBR disks on x-86 machines


so, it means that if i want to multi boot, i'll likely have to reformat everything as MBR... damn it!

update: when i reinstall, i'll install 10.5.5 update first. I'm getting lots of problems otherwise (for example, usb and FW drives won't mount when i plug them after boot, only are recognized if they are plugged during boot, supposedly this is by incompatible System.kext? )

also, now i'm stuck at a weird loop; leopard installer says that it won't install in a partition unless the disk it belongs is formatted as GUID Partition table, so what is going on? and xp x64 says that it won't install on a GPT, so what the heck i'm supposed to do to break this cyclical loop of dumbness? how people trick the leopard installer into installing itself in a MBR partition??

#87
mogloo

mogloo

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts

Wait, press ESC after F8?? I don't remember having to do that. Is it my memory gone or is it a difference between systems? Just to know so that I can update the guide. So can anybody confirm one or the other?


It is not so much a change in order, but an additional [F8]. This is how step C.2. goes for me.

2. Press [F8] to get the Darwin prompt to appear, press [ESC], eject the CD and put Mac OS X Leopard Retail DVD, wait about 10 seconds (till the green light stops blinking), press [ENTER] and then [F8].

-------------------------

Now I'm stuck on an "still waiting for root device" error, but I think that has to do with me having an IDE DVD drive and not a SATA DVD drive.

I am also using the 10.5.4 version of Leopard (as linked in the Guide) since that is the only standalone version you can buy from Apple. I hope this method works with 10.5.4 and doesn't require 10.5.5. I really want to do a vanilla install.

#88
M J

M J

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
  • Location:Milano, Italy
@Frank: Motherboard RAID won't work, there are no drivers for Mac, AFAIK. I tried software RAID several times (the one you can activate in hte Disk Utility), but it would always fail when waiting for RAID to come online..., and I tried everything i could even from command line. So in the end I decided to go with the Time Machine. I never got any helpful log, so I'm unable even to find where the problem is. You can give it a try, maybe it will work for you.

@lurc: Before you reboot with 4 cores + HT you must install the EFI partition boot loader and copy your DSDT.aml there, or else it won't work. I don't know if you did it already, but you also have to specify busratio=24 instead of busratio=20 since you have the 965.

@Nayr: Try adding -x at the boot prompt to exclude the graphic card in safe mode, and see if it goes through that way.

So somebody doesn't get to the darwin prompt unless they press F8, I'll add this to the guide as well.

#89
Frankenst1

Frankenst1

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 21 posts

@Frank: Motherboard RAID won't work, there are no drivers for Mac, AFAIK. I tried software RAID several times (the one you can activate in hte Disk Utility), but it would always fail when waiting for RAID to come online..., and I tried everything i could even from command line. So in the end I decided to go with the Time Machine. I never got any helpful log, so I'm unable even to find where the problem is. You can give it a try, maybe it will work for you.


You can fix the "Waiting for RAID to come online" error by having none of the disks of the raid array at /dev/disk0. I cloned the image to the RAID partition, but on boot the bootloader doesn't see the RAID drive. Seems I need to load a driver on EFI before that, but don't know which.

Maybe we have more luck using the MARVELL SAS RAID Storage Controller? Any drivers out there?

UPDATE: Got RAID0 working, but still has to boot from another EFI partition
UPDATE: Seems like it's working now without external EFI partition

#90
Frankenst1

Frankenst1

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 21 posts
I'm finished :P

Thanks a lot for all your help.

Now I have OS X Retail Installation with EFI on i7-920 at 4x4Ghz with all Cores and HT working on a Software RAID0 with 2xGigabit LAN, Stereo-Audio, 9800GTX+ (with hardware-acceleration and dual-monitor) and VMWare-compatibility.

I just followed the guide minus these exeptions:
  • used Asus P6T Deluxe Boot-132 v3 (spinning beachball freeze just before installation otherwise)
  • used disk0s2 instead of disk0s3 at "rd(0,1)/mach_kernel.voodoo busratio=20 -v -f rd=disk[n]s3" (because I installed from OS X-backup-DVD, got "Still waiting for root device" otherwise)
  • updated to 10.5.6 via USB-stick immediately after DSDT/EFI and before driver installation (only audio would work otherwise and LAN and video cause freezings, when not freezing LAN would always show "Cable not connected")
  • installed XNU Voodoo-Kernel 9.5.0 Release 1.0 Revision A and placed kernel + System.kext on EFI (VMWare would KP otherwise)
That's it :D

To get RAID-0 running I just
  • created a RAID-array in diskutility and rebooted on failure "RAID could not be found" and tried again (worked for me several times now)
  • cloned my OS X installation to the new RAID-drive via SuperDuper
  • created EFI partition on the first RAID-slice (/dev/diskXs1)
  • updated new EFI partitions boot.plist kernel-flag "boot-uuid=" with the uuid of the raid-drive
  • added the missing extensions to new EFI from /System/Library/Extensions.mkext
Now it get's a little bit strange:
  • created a second EFI partition on the first RAID-slice at /dev/diskXs3 ("Apple Boot OS X")
  • cloned the first EFI partition to the second one
Don't really now why the second is needed, but otherwise the bootloader doesn't see any partition to boot (RAID-drive is not shown for whatever reason) :P

And finally:
  • hide the second EFI partition from mounting by creating corresponding /etc/fstab-entry
Again, thanks to MJ for his work and the great support! :rolleyes:

#91
lurscher

lurscher

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 54 posts
  • Location:Panama
ok, solved the dual boot with xp x64 issue this way:
on disk utility, formatted the disk with GPT scheme, made last partition of type ms-dos(FAT) (otherwise it won't work, no idea what this sorcery works, but its like this, at least for me)
boot on windows cd, install on that partition (choose format as ntfs, not convert to ntfs) those options sound similar, but they can't be more different. No idea why either
go back to leopard and install on any partition you did for it (can be anything except the last one, which has to be for windows xp x64)

i had the bad idea to run the 10.5.5 update package, and now it's stuck before booting in gui, there is a sandbox_init error could not set mach lookup policy for service....
oh well

update: basically what i found out is also reported here:
http://www.mlvision...._and_Windows_XP

#92
M J

M J

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
  • Location:Milano, Italy

I'm finished :censored2:


GREAT NEWS!!!



Strange that you have to do both things... Wasn't installing the XNU package enough for VMWare?


  • created a RAID-array in diskutility and rebooted on failure "RAID could not be found" and tried again (worked for me several times now)


I'm not sure I understood :wacko:. So you created the array and it gave you the "RAID could not be found" error, then you rebooted, created it again and it worked? Any reason for this? Even though I'm trying a RAID1, your experience might be very helpful! Or maybe I'll change my mind and do a RAID0 as well.

Can you set more then one partition on a RAID0?

#93
JakeOSX86

JakeOSX86

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
I bought a Leopard Install disk today and I've been trying to boot from the Slimbuild using the first set of remarks and it does not boot to the leopard install disk. It comes up saying
"Attempting to Determine CPU multiplier"
"Determined CPU: FSB multiplier to be 0"
Says 0 but makes no sense... the kernel as shipped by apple will not support this and will cause the machine to reboot immediatly... Press y to continue or crt, alt, del to reboot.

Any ideas? I set my bios like the guide specified is it possible to back up someones bios config?

Thanks,
Jake

#94
lurscher

lurscher

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 54 posts
  • Location:Panama

Any ideas? I set my bios like the guide specified is it possible to back up someones bios config?


it gives that error for all of us. just press y

#95
sensite

sensite

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts

then i rebooted, enabled HT and all cores on bios, and i got this:
Attached File  CIMG0994_small.JPG   460.4KB   141 downloads


lurscher, did you ever solve this problem? i'm at the same place.

Update: read MJ's post and this is resolved.

#96
nayr14

nayr14

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
Thanks MJ, that got me farther.

Now I'm stuck at the installer, it comes up with the language, I press next and it says "preparing for installation", loads for a few seconds, then appears to freeze.

I do overclock, so I will try tomorrow without any overclock.

-
Ryan

#97
sensite

sensite

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
Frank: the raids created using the motherboard raid setup (ctrl+I when booting)? or does osx let you create a pure software raid within the os?
if i have my mobo sata in RAID mode the initial boot gets stuck on waiting for root device.

#98
cipz

cipz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 35 posts
is it have to be in GPT format to install retail?

i have mbr already (from parted magic), but when i try to install,, it is said to be in GUID

If so, then i have to buy another hdd

coz XP is on my main hdd now..

#99
JakeOSX86

JakeOSX86

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

it gives that error for all of us. just press y


I hit Y to continue and it gives me a different screen and stops on this. Thank you for all your help.


Attached File  IMG_3222.JPG   181.52KB   153 downloads

#100
iborg

iborg

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

I hit Y to continue and it gives me a different screen and stops on this. Thank you for all your help.


Attached File  IMG_3222.JPG   181.52KB   153 downloads


Can't see from your screenshot, is it an ACPI driver? What version of BIOS do you have then?





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy