Jump to content

Using Sonix driver with Microsoft Lifecam VX-6000 and others


  • Please log in to reply
87 replies to this topic

#1
frantisheq

frantisheq

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 295 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slovakia
Finally got my VX-6000 working with Skype, iChat (using iUSBCam) and QuickTime. All you need to do is download "SN9C202 (Phase out)" driver from Sonix , install it and edit /Library/QuickTime/Sonix SN9C201 WebCam.component/Contents/Info.plist . There are some dots but better than nothing. Take a look at the pic.

Attached File  WebCam_Monitor_1.jpg   190.36KB   4515 downloads
Attached File  iChat_iUSBCam_VX_6000.jpg   202.73KB   2983 downloads

A little HOWTO.

#2
Ardman

Ardman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts
  • Gender:Male

Finally got my VX-6000 working with Skype, iChat (using iUSBCam) and QuickTime. All you need to do is download "SN9C202 (Phase out)" driver from Sonix , install it and edit /Library/QuickTime/Sonix SN9C201 WebCam.component/Contents/Info.plist . There are some dots but better than nothing. Take a look at the pic.

Attached File  WebCam_Monitor_1.jpg   190.36KB   4515 downloads
Attached File  iChat_iUSBCam_VX_6000.jpg   202.73KB   2983 downloads



What did you change? Both pics are displaying the same information. Do you get this information from the System Preferences?

#3
frantisheq

frantisheq

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 295 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slovakia

What did you change? Both pics are displaying the same information. Do you get this information from the System Preferences?


well these pics were made after i edited the file. just open original file after you install it and compare it to the pics and you'll see the difference. device and vendor id's are hex converted to dec (microsoft has 0x045e in hex and lifecam is 0x00f4) just take a look at http://webcam-osx.so...meras/index.php and i knew which one sonix id to change to microsoft thx to Microdia driver for linux

#4
Ardman

Ardman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts
  • Gender:Male
Excellent, thanks for clearing that up. I'll give it a try.

#5
Ardman

Ardman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts
  • Gender:Male
No luck. Any other ideas?

#6
frantisheq

frantisheq

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 295 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slovakia
try to put this Attached File  Sonix_SN9C201_WebCam.component.zip   1.32MB   2120 downloads in /Library/QuickTime/

No luck. Any other ideas?



#7
Ardman

Ardman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts
  • Gender:Male
I'll let you know how I get on.

#8
frantisheq

frantisheq

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 295 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slovakia
i have realized that this driver should work with other webcams too so i have created a little HOWTO.

#9
kmikase

kmikase

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 644 posts
  • Gender:Male
  • Location:New Caledonia
One question. How do you install the drivers from sonix ?
Because when i download it i got a file called SONIX.
But there is no extension.

#10
frantisheq

frantisheq

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 295 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slovakia
go to http://www.sonix.com...x/family.do?f=3

click on SN9C202 (Phase out)
this will take you to another page where you can find SN9C201/202_v1.01.0001_MacOSX (1790KB) undel big "Downloads" on right side. i'm using safari.

or maybe just use this http://www.sonix.com...oad.do?d=1989,2

One question. How do you install the drivers from sonix ?
Because when i download it i got a file called SONIX.
But there is no extension.



if you download driver from sonix you'll get quicktime component and WebCam Monitor.app
maybe all you need is patched quicktime component but i haven't tried that

#11
mehdymehdy

mehdymehdy

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 149 posts

go to http://www.sonix.com...x/family.do?f=3

click on SN9C202 (Phase out)
this will take you to another page where you can find SN9C201/202_v1.01.0001_MacOSX (1790KB) undel big "Downloads" on right side. i'm using safari.

or maybe just use this http://www.sonix.com...oad.do?d=1989,2
if you download driver from sonix you'll get quicktime component and WebCam Monitor.app
maybe all you need is patched quicktime component but i haven't tried that


hello frantisheq . i've tried ur method . my cam is buit in . and it's hp webcam here is the info.

Version: 6.04
Bus Power (mA): 500
Speed: Up to 480 Mb/sec
Manufacturer: Chicony Electronics Co., Ltd.
Product ID: 0xb016
Serial Number: SN0001
Vendor ID: 0x04f2

i installed the sonix driver . and webcam monitor does work . i just need to change fram setting to less then 5 each time i wanna use the webcam monitor program. i did installed the patch you provided. but for my cam i searched everywhere i couldn't find bringe + sensor combination. so i just picked HV7131R which i think it was a close call. i added the Ven and product id to HV7131R webcam saved plist and everything was ok. and when i clicked ichat . the iusb showed a new webcam detected. with this name HV7131R webcam. but when i tried turning the cam on in ichat . it didn't turn on the cam's light or it didn't turn the cam on at all. although it does turn on when i'm using the webcam monitor application from sonix. so i don't know, if you can give any advice i'll appreciate it. and sorry i typed to much.

oh one more thing . did you try macam . if you look inside macam source package which comes with the installation. inside a folder called cameras . you'll see all the supported drivers and a file called example.m . that file shows how to add ven and product id . i tried doing it but it got a bit confusing so i stopped .

note: my cam works in yahoo and a couple of other programs. like murcary for msn messenger. and camtwist .

#12
frantisheq

frantisheq

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 295 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slovakia
sorry can't help you but maybe it's because it is built in. i think that iUSBCam works only for USB cams. but on my acer laptop builtin webcam is shown as USB device so it should work i don't know. and i was playing with macam but it was giving me something like USB communication problem so no use.

hello frantisheq . i've tried ur method . my cam is buit in . and it's hp webcam here is the info.

Version: 6.04
Bus Power (mA): 500
Speed: Up to 480 Mb/sec
Manufacturer: Chicony Electronics Co., Ltd.
Product ID: 0xb016
Serial Number: SN0001
Vendor ID: 0x04f2

i installed the sonix driver . and webcam monitor does work . i just need to change fram setting to less then 5 each time i wanna use the webcam monitor program. i did installed the patch you provided. but for my cam i searched everywhere i couldn't find bringe + sensor combination. so i just picked HV7131R which i think it was a close call. i added the Ven and product id to HV7131R webcam saved plist and everything was ok. and when i clicked ichat . the iusb showed a new webcam detected. with this name HV7131R webcam. but when i tried turning the cam on in ichat . it didn't turn on the cam's light or it didn't turn the cam on at all. although it does turn on when i'm using the webcam monitor application from sonix. so i don't know, if you can give any advice i'll appreciate it. and sorry i typed to much.

oh one more thing . did you try macam . if you look inside macam source package which comes with the installation. inside a folder called cameras . you'll see all the supported drivers and a file called example.m . that file shows how to add ven and product id . i tried doing it but it got a bit confusing so i stopped .

note: my cam works in yahoo and a couple of other programs. like murcary for msn messenger. and camtwist .



if you have used SN9C201+HV7131R maybe you should try SN9C202+HV7131R. or vice versa.
don't forget to change device id you have used before

#13
FransNetwork

FransNetwork

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 90 posts
  • Gender:Male
  • Location:United Kingdom
have any idea if this works on Microsoft LifeCam VX-1000 ?

Cheers

#14
patpatpat

patpatpat

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Hi Frantisheq (or anyone else actually)
Do you know if and how I can change the VX-6000 settings that appear in the .plist where you change the
I need to change resolution and white balance, tried a few settings but that didn't change a thing. Changing the Prod ID and vendor ID right there did make it work.

Thank you,

Pat

#15
frantisheq

frantisheq

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 295 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slovakia

Hi Frantisheq (or anyone else actually)
Do you know if and how I can change the VX-6000 settings that appear in the .plist where you change the
I need to change resolution and white balance, tried a few settings but that didn't change a thing. Changing the Prod ID and vendor ID right there did make it work.

Thank you,

Pat

sorry can't help you with that

#16
Glen

Glen

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Just wanted to say a big "thanks" for the howto with this. Works a treat!

#17
frantisheq

frantisheq

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 295 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slovakia

Just wanted to say a big "thanks" for the howto with this. Works a treat!

thx

#18
slimsuzy

slimsuzy

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
hi,

somewhat of a noob, but please forgive me if i sound it.

I must ditto a previous request regarding Microsoft's LifeCam VX-1000, i recently purchased it, due to the price and so far, not so good.

the cam is displaying a psychedelic strobe effect, which seems to die down (i've read about it elsewhere), also the picture is very grainy, and seems to be looked into a zoomed position.

I've tried different drivers but still the same effect.

any help, advice or suggestions would be great. I have read that there are solutions in progress for macam, so i may have to be patient, and i can understand that.

saddly i don't understand why there is such an issue with webcams and mac, considering the fact that other 'computer accessories' seem to not be as much of a problem.

thanks in advance.

#19
frantisheq

frantisheq

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 295 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slovakia

hi,

somewhat of a noob, but please forgive me if i sound it.

I must ditto a previous request regarding Microsoft's LifeCam VX-1000, i recently purchased it, due to the price and so far, not so good.

the cam is displaying a psychedelic strobe effect, which seems to die down (i've read about it elsewhere), also the picture is very grainy, and seems to be looked into a zoomed position.

I've tried different drivers but still the same effect.

any help, advice or suggestions would be great. I have read that there are solutions in progress for macam, so i may have to be patient, and i can understand that.

saddly i don't understand why there is such an issue with webcams and mac, considering the fact that other 'computer accessories' seem to not be as much of a problem.

thanks in advance.


looks like it should work. i'll try to patch the driver for you if it's possible.

EDIT: VX-6000 is based on SN9C201 but VX-1000 is based on SN9C105R. anyway i'll try to fix the SN9C105R driver.

#20
frantisheq

frantisheq

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 295 posts
  • Gender:Male
  • Location:Slovakia
OK here it is. Not sure but it should work. VX-1000 is a combination of Sonix sn9c105r+OV7660 so first install Sonix SN9C102p driver

Attached File  SN9C102p_Series_WebCam_Driver_OSX_1.01.0004.zip   634.48KB   1579 downloads

and then extract the fixed quicktime component and put it in /Library/QuickTime. Overwrite the original one.

Attached File  Sonix_SN9C102p_WebCam.component_fixed.zip   567.63KB   1458 downloads

Let me know if it works and don't forget to delete macam component or any other driver that you have tried or it may conflict with this one.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy