Jump to content

ATI AC 97 Sounds (SB400) effort


  • This topic is locked This topic is locked
695 replies to this topic

#521
odumso

odumso

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts

Hi,
a lot of pages.
Could someone post the fixed and working kext for SB400 audio please?

Many thanks.

The latest one is on page 24 about mid way..not that far back. You can find it there. :)

#522
brockwitting

brockwitting

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 95 posts
I still get "This is not authentic" HMMM Is it cause Im using the SSE3 version instead of SSE2?

#523
chrs2021

chrs2021

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 69 posts
b-b-b-bump

#524
fireshark

fireshark

    Your Mom

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 489 posts
superhyprkid - the chmod and chown permissiona arent right. try doing them again

#525
matchop

matchop

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
Can anyone help me with this error,
I got this error with all the driver releases and i dont think it's a driver's prob. But still, i couldnt figure out what went wrong.

mohd-yusufs-computer:~ root# kextload -t /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext
kextload: extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext appears to be valid
kextload: cannot resolve dependencies for kernel extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext

My hardware is Conexant AC link 0x4370
Compaq Presario V2000
Turion ML-30
x200 chipset

Thank you, i really appreciate that.

#526
thedopefishlives

thedopefishlives

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 205 posts
Sorry, dude, I don't have any idea.

Guys, sorry it's been so long since I've been here, I've been busy with work and configuring things in Linux. I can't promise you any time to get to your issues, since I'm severely limited with regard to test hardware. :)

#527
matchop

matchop

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
bummer...

hmm.. the fact that u replied to my question is good enough. I've posted 6 messages, and u were the first one to answer my questions.. thanks.. keep up the good work..

#528
GP1138

GP1138

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts
  • Gender:Male
  • Location:Dayton, OH
  • Interests:Cars, computers, and VIDEO EDITING/PHOTOJOURNALISM.

Can anyone help me with this error,
I got this error with all the driver releases and i dont think it's a driver's prob. But still, i couldnt figure out what went wrong.

mohd-yusufs-computer:~ root# kextload -t /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext
kextload: extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext appears to be valid
kextload: cannot resolve dependencies for kernel extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext

My hardware is Conexant AC link 0x4370
Compaq Presario V2000
Turion ML-30
x200 chipset

Thank you, i really appreciate that.


sudo -s
*type password*
chmod -R 755 /System/Library/Extensions/
chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/

Then reboot. That fixed the problem for me after I installed the extension. I'd also delete the kextcache files.

#529
matchop

matchop

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
Hi e'ryone

This is more detailed information on the errors that i got. Hope someone might have an idea abt this

root# kextload -t /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext
kernel extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext has problems:
Validation failures
{
"Kext has a kernel dependency prior to version 6.0 and CFBundleVersion does not match executable's MODULE_VERSION" = true
"Kext has a kernel dependency prior to version 6.0 and CFBundleIdentifier does not match executable's MODULE_NAME" = true
}


thank you for your help in advance. I really hope i have a bit more experience in mac, so that i can help e'one here. I am totally new to Mac, but i had fairly a lot of experience in linux, and of course, Windows..



sudo -s
*type password*
chmod -R 755 /System/Library/Extensions/
chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/

Then reboot. That fixed the problem for me after I installed the extension. I'd also delete the kextcache files.



I did those and still getting the same error..


I imagined that might be because of machine's config, thus i downloaded the source files from page 19 and recompiled the driver. After trying to kextload, i still got the same error.

Rebooting the machine didnt do a thing.. sob sob.. :'(

#530
matchop

matchop

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
i just realized that the error is coming from this file

build/AppleAC97Audio.build/Development/AppleAC97AudioATIIXP.build/DerivedSources/AppleAC97AudioATIIXP_info.c

in that file, there is a line

KMOD_EXPLICIT_DECL(com.MySoftwareCompany.iokit.AppleAC97AudioATIIXP,  "1.0.0d1",  _start, _stop)

i read somewhere in the apple's website saying that MySoftwareCompany should not be there. Thus after changing it to com.apple.driver.AppleAC97AudioATIIXP, "1.0.0"

the compiled version gives no errors..

however, running kextload -t -v 6 pathToExtension/blablaHere/AppleAC97AudioATIIXP.kext

i got new errors.. which are:


kextload: getting module addresses from kernel
kextload: mapping the kernel file /mach
kextload: mapping module file /System/Library/Extensions/System.kext/PlugIns/System6.0.kext/kernel.6.0
kextload: mapping module file /System/Library/Extensions/IOPCIFamily.kext/IOPCIFamily
kextload: mapping module file /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext/Contents/MacOS/AppleAC97AudioATIIXP
kextload: checking whether module file com.apple.kernel.6.0 is already loaded
kextload: checking whether module file com.apple.iokit.IOPCIFamily is already loaded
kextload: module file com.apple.iokit.IOPCIFamily is loaded; checking status
kextload: module /System/Library/Extensions/IOPCIFamily.kext/IOPCIFamily (identifier com.apple.iokit.IOPCIFamily) is already loaded
kextload: checking whether module file com.apple.driver.AppleAC97AudioATIIXP is already loaded
kextload: mapping the kernel file /mach
kextload: mapping module file /System/Library/Extensions/System.kext/PlugIns/System6.0.kext/kernel.6.0
kextload: module file /System/Library/Extensions/System.kext/PlugIns/System6.0.kext/kernel.6.0 is already mapped
kextload: mapping module file /System/Library/Extensions/IOPCIFamily.kext/IOPCIFamily
kextload: module file /System/Library/Extensions/IOPCIFamily.kext/IOPCIFamily is already mapped
kextload: mapping module file /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext/Contents/MacOS/AppleAC97AudioATIIXP
kextload: module file /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext/Contents/MacOS/AppleAC97AudioATIIXP is already mapped
kextload: patching C++ code in module /System/Library/Extensions/IOPCIFamily.kext/IOPCIFamily
kextload: patching C++ code in module /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext/Contents/MacOS/AppleAC97AudioATIIXP
Can't find superclass for 20AppleAC97AudioATIIXP : 16IOAC97Controller
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext
kextload: clearing all version/dependency relationships among kernel extensions
load failed for extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext
(run kextload with -t for diagnostic output)



or, if i execute kextload -t -v 6 pathToExtension/AppleAC97Audio.kext

i got these errors..


kextload: /System/Library/Extensions/System.kext/PlugIns/Libkern6.0.kext is a kernel resource and thus has no dependencies
kextload: extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext appears to be valid
kextload: loading extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext
kextload: resolving dependencies for extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext
kextload: looking for dependency of extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext with ID com.apple.iokit.IOAudioFamily, compatible with version 1.1fc9
kextload: can't resolve dependency from extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext to ID com.apple.iokit.IOAudioFamily; no extension with ID com.apple.iokit.IOAudioFamily is known
kextload: cannot resolve dependencies for kernel extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext



im back at square 1 again... fuss... !! tough..

btw, im using Xcode 2.1 << does it matter ????

#531
matchop

matchop

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
i noticed something about this driver. despite the errors that i've posted before, it needs IOUSBFamily for some wierd reasons. I had to unload that driver otherwise my laptop wont load in 10.4.6 (actually it loads in 10.4.4, but no keyboard/touchpad).

yeah, i know e'one is busy and loses interest in this project, i'm just gonna "plug and pray" this time..

#532
matchop

matchop

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
YESSSSSSSSSS YESSSSSSSSSSSSSSS YESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
finally it worked.. e'thing worked.. speakers, output and i havent tested input yet, but i think it worked too :D

Okay, for Compaq Presario V2000 series users who have Conexant AC-Link x4730 on 10.4.6

It appears that the drivers provided here need IOAudioFamily.kext which need IOUSBFamily.kext

For us, we (maybe for some of us) cant load IOUSBFamily.kext thus causing missing dependencies.

Here's what you do, type this command on ur terminal.

sudo -s
<password>
emacs /System/Library/Extensions/IOAudioFamily.kext/Contents/Info.plist

it will view the file in emacs, and locate
<key>com.apple.IOUSBFamily</key>
<string>????</string>  <<-- some version here, i forgot because im too exited now hehe

delete those lines and do
CTRL+(x then s) save, hold ctrl and press x once and s once
CTRL+(x then c) quit emacs, do the same as above


Download from Tariq Firoz's build post #219, reposted here:
http://forum.insanel...t...ost&id=3218

Credit goes to Tariq Firoz, thanks.. i couldnt have done it w/o ur build. (i tried building my own kexts, but they didnt work, probably because of my old xcode 2.1)

And download the latest build by thedopfishlives: credit goes to him and edFlyer too..
http://forum.insanel...o...903&st=460#


extract both files, and take the latest build of AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext from thedopfishlives' build and replace into Tariq's build. (tariq's version is a bit old, and it didnt work for me, but his main files AppleAC97Audio.kext which is required by AppleAC97AudioATIIXP.kext are good for 10.4.6)

ok, im lazy now.. i assume if u read this far, u would know what to do when i say copy here and there..

replace the original AppleAC97Audio.kext in the /System/Library/Extensions with your newly compiled version.


then enter these commands:

chown -R root:wheel /System/Library/Extensions
chmod -R 755 /System/Library/Extensions
rm -r /System/Library/Extensions.kextcache
rm -r /System/Library/Extensions.mkext


then reboot.. and then pray that it works.. !!!! lol.... good luck guys.. !!


edit: i've added my kext here, upon popular request.. lol

Attached Files



#533
polaty

polaty

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 45 posts
can u testing input,its working for me witout input

#534
matchop

matchop

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
nahh, it didnt work actually.. hahaha..
it worked, but the sound quality is too low.. too noisy..
i tried using the skype's testing service, the sound that i recorded was too noisy and sounds like broken record.. u know, sounds like old broken record.. lol

but im happy that the sound works :blink:

#535
freethings

freethings

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
hey guys, i'm running osx86 10.4.3 jas, on msi rs480 motherboard. as you all know, i have no audio output. i've followed all the guides in this topic but i can not make any progress.

does this driver (sb400 ac97) only works on 10.4.6?
and how can i make it run on 10.4.3.

thanks.

#536
matchop

matchop

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
to be honest, im not sure which version this driver is referring to. Maybe i miss one or two threads somewhere in the page 20 or something (i read the whole thread for abt 3-4 times already.. haha desperate.. yeah i know)..

but i believe it should not give any diff (well, u need a compiled version that worked on x.4.3)...

do u mind including the error(s) here, so that we can take a look at what's wrong..

#537
EdFlyer

EdFlyer

    Computer Lackey

  • Members
  • PipPipPip
  • 159 posts
This driver should work on OS X 10.4.3 - 10.4.7, that is if you don't have the external line problem that some of us have.

BTW, I am almost done with my internship, so I may have some time coming up in the next few weeks where I may be able to tinker with this and get it solved. (crosses fingers.)

Good work Yusuf on tracking down that issue.

-Ed

#538
matchop

matchop

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
hey ed, thanks for the comment.. and thanks for the good work..

i'm having just bit of prob with the driver (well rather a glith), that the led of the mute button (on my lappy, some lappy may not have this) keep switching on and off from time to time (say once in 10 minutes).

Normally, the led will turn on when i mute the speakers.. but sometimes when it is turned on, the speaker is working just fine. All im saying is, the driver works fine, it's just the led who is soo stubborn at times.. hahaha

btw ed, i would like to help u in any way possible, just please let me know if there is anything at all that i can do.. thanks..

#539
freethings

freethings

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
i've built the extension from the source code (ATIAppleAC97Audio_5.zip ( 1.44mb ) ) at page 19 with xcode.

here is command line output:

sudo kextload -t /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext 

kextload: extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext appears to be valid
20AppleAC97AudioEngine is not compatible with its superclass, 13IOAudioEngine superclass changed?
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext
load failed for extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext
 (run kextload with -t for diagnostic output)

sudo kextload -t /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext/
kernel extension /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/AppleAC97AudioATIIXP.kext/ has problems:
Validation failures
{
	"Kext has a kernel dependency prior to version 6.0 and CFBundleVersion does not match executable's MODULE_VERSION" = true
	"Kext has a kernel dependency prior to version 6.0 and CFBundleIdentifier does not match executable's MODULE_NAME" = true
}

how can i solve this problem?

thanks.

#540
matchop

matchop

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 130 posts
  • Gender:Male
freethings,
if u've read this page carefully, i've already explain what was the prob.

check post #530 (on this page too)
here
http://forum.insanel...o...903&st=530#

which later i found another error though the build was successfully loaded.. it has something to do with AppleAC97Audio.kext that does not belong to my system (10.4.6)

check post #532 for possible solution
http://forum.insanel...o...903&st=532#





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy