Jump to content

ATI Radeon HD pkg installers 10.5.x & 10.6


  • Please log in to reply
2377 replies to this topic

#1081

  • Guests

I have the same problem, I installed these kextes/ Just runned the package/. It showed me msg, need to reboot. After reboot I have black screen, when the OS starts Ideneb. 10.5.5. Really can't understand why.....I don't isntalled any programms or drivers or ... just nothing when I installed the Os but have the same divice 94c3.Can't get workin' resolution...

@lastExile Is there a chance to run normal Ati Radeon Pro 2400 Pcie 94c3 like the old packege installer on Ideneb 10.5.5?
CHeers !

Have you made right steps?

I have installed 3 video cards 94c3 on 3 sistems with iDeneb 1.3 without problems: during installation I haven't select any video kext.

There is another method to obtain QE/CI with HD 2400Pro (94c3) and HD 2400XT (94c1) in Leopard 10.5.5, is the method og Demone (I have tested this method with 2 HD 2400XT and 3 HD 2400Pro and iDeneb 1.3): this method works too with HD 2600Pro and HD 2600XT DDR3.

1) Install latest drivers package from http://nvinstaller.com (9f23 as of now)
2) Open EFIStudio and press "Device Path" icon, write "display" into the first textbox and press "Get Path" button, press "To Clipboard" button, close window
3) Still inside EFIStudio select ATI HD2400 (should be selected as its the first of the list), press "Add Device" the Editor appears
4) In the editor replace /plist/dict/key node value (default value is PciRoot(0x0.......) with the one you have in the clipboard (just select old value and paste it over): if the 2 values are equal skip this step
5) Still inside the editor replace every "Iago" string occurrence (you could find other kind of framebuffers like "Lamna") with "Megalodon" string and every "IagoParent" string with "MegalodonParent" string
6) Still inside the editor press "write to com.apple.boot.plist" button to insert the EFI string in the system
7) Change ATIRadeonX2000.kext to include HD 2400 XT Prod.ID and Ven.ID (not directly, put the kext on Desktop, change device id, save it and install with kexthelper)
8) Fix permissions with disk utility
9) Reboot with flags -v -f

CI/QE should now be enabled

#1082
melm25

melm25

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts
[quote]
Have you made right steps?

I have installed 3 video cards 94c3 on 3 sistems with iDeneb 1.3 without problems: during installation I haven't select any video kext.

There is another method to obtain QE/CI with HD 2400Pro (94c3) and HD 2400XT (94c1) in Leopard 10.5.5, is the method og Demone (I have tested this method with 2 HD 2400XT and 3 HD 2400Pro and iDeneb 1.3): this method works too with HD 2600Pro and HD 2600XT DDR3.

1) Install latest drivers package from http://nvinstaller.com (9f23 as of now)
2) Open EFIStudio and press "Device Path" icon, write "display" into the first textbox and press "Get Path" button, press "To Clipboard" button, close window
3) Still inside EFIStudio select ATI HD2400 (should be selected as its the first of the list), press "Add Device" the Editor appears
4) In the editor replace /plist/dict/key node value (default value is PciRoot(0x0.......) with the one you have in the clipboard (just select old value and paste it over): if the 2 values are equal skip this step
5) Still inside the editor replace every "Iago" string occurrence (you could find other kind of framebuffers like "Lamna") with "Megalodon" string and every "IagoParent" string with "MegalodonParent" string
6) Still inside the editor press "write to com.apple.boot.plist" button to insert the EFI string in the system
7) Change ATIRadeonX2000.kext to include HD 2400 XT Prod.ID and Ven.ID (not directly, put the kext on Desktop, change device id, save it and install with kexthelper)
8) Fix permissions with disk utility
9) Reboot with flags -v -f

CI/QE should now be enabled[/quote]


Hey Giorgio-multi can you explain how you did it with hd 2600 xt??????

#1083

  • Guests

[quote]
Have you made right steps?

I have installed 3 video cards 94c3 on 3 sistems with iDeneb 1.3 without problems: during installation I haven't select any video kext.

There is another method to obtain QE/CI with HD 2400Pro (94c3) and HD 2400XT (94c1) in Leopard 10.5.5, is the method og Demone (I have tested this method with 2 HD 2400XT and 3 HD 2400Pro and iDeneb 1.3): this method works too with HD 2600Pro and HD 2600XT DDR3.

1) Install latest drivers package from http://nvinstaller.com (9f23 as of now)
2) Open EFIStudio and press "Device Path" icon, write "display" into the first textbox and press "Get Path" button, press "To Clipboard" button, close window
3) Still inside EFIStudio select ATI HD2400 (should be selected as its the first of the list), press "Add Device" the Editor appears
4) In the editor replace /plist/dict/key node value (default value is PciRoot(0x0.......) with the one you have in the clipboard (just select old value and paste it over): if the 2 values are equal skip this step
5) Still inside the editor replace every "Iago" string occurrence (you could find other kind of framebuffers like "Lamna") with "Megalodon" string and every "IagoParent" string with "MegalodonParent" string
6) Still inside the editor press "write to com.apple.boot.plist" button to insert the EFI string in the system
7) Change ATIRadeonX2000.kext to include HD 2400 XT Prod.ID and Ven.ID (not directly, put the kext on Desktop, change device id, save it and install with kexthelper)
8) Fix permissions with disk utility
9) Reboot with flags -v -f

CI/QE should now be enabled[/quote]
Hey Giorgio-multi can you explain how you did it with hd 2600 xt??????


The method is good explained: obviousley in ATIRadeonX2000.kext you can put the device id of your video card.

#1084
Trigue

Trigue

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
IMAGE


10x all done !

#1085
m16

m16

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Oregon,USA
Where is 2600XT support?

I am willing to test drivers I need them that bad....

#1086
mitch_de

mitch_de

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 2,880 posts
  • Gender:Male
  • Location:Stuttgart / Germany

Where is 2600XT support?

I am willing to test drivers I need them that bad....

Normally the 2600XT , PCIe with 256 MB is any very compatible card ( i had one , and had not to use Natit or GFXstring at all!).

#1087
drumthrasher109

drumthrasher109

    InsanelyMac Legend

  • Guests
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 528 posts
Is there going to be 48xx 10.6.0 drivers for Leopard soon, or are the completely different...

#1088
lastExile

lastExile

    lastExile��

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 333 posts
  • Gender:Male
  • Interests:netadmin of osx86.hu irc network for the past few years

Is there going to be 48xx 10.6.0 drivers for Leopard soon, or are the completely different...


matter of time :)

btw i got a video card for getting CI/QE working i will post when i have got it working for this card

#1089
ridgeline

ridgeline

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 532 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cape Coral, FL
LastExile did you get your 34xx card yet?
Thanks, mark

#1090
Anupam D

Anupam D

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

Ohai everyone !
Update: Dec-5.2008

Coming soon instructions for Tutorial & up to date installers

btw 48xx works in snow leo waiting for leo version to come



ATI Radeon HD 3650 - Eps modified natit - Fixed ( Give thanks to Eps - Report back also !)
Device id 9598
Download


ATI Radeon HD Series for AMD Based setups
2400 Series 2600 series 38xx Series (More coming)
Download


ATI Radeon HD Series for Tiger PciE
Download


ATI Radeon HD 2600 XT AGP for Tiger
Device ID: 9586
Download


ATI Radeon HD 2900 GT (TEST) Requested & report back
Device ID: 9405
Download


ATI Radeon HD 3850 AGP - 10.5.5
Device ID: 9515
Download


ATI Radeon HD 2600 XT AGP - 10.5.5
Device ID: 9586
Download


Radeon HD 2600pro & XT 10.5.5 update coming

Update: Sept-19.2008

So everyone has been asking for the 34xx series well Resolution works and looks like CI/QE might work soon not sure how soon tho due to work kicks me.. (LOL)
and Radeon HD 2600Pro works vanilla with added device id into info.plist & added Natit.kext, 3850 Works like 3870 just with natit as far as 3870x2 it might work the same
as 3850 but still needs to be tested... anyone that has a 3870x2 needs to try and see if it still needs to have white menu bug and report back into the irc channel for some direct help

for 2400 the DVI issue is still there but is on a note for fix :wacko:
as far as mobility it does not look so good but not to give up the hope :D

for 48xx Netkas still looking at a fix or just waiting for apple to add the support or ati but hopefully 10.5.6 will have more support

Ps. i will refresh the installers maybe not all of them at once but will be updated with proper fix on it
Tiger installers will be on rapidshare seems like sendspace cant handle the load lol


How To: if it doesnt install the kexts use Pacifist to install the pkg :) ( refreshing the pkg list soon )


Known Issues :.

AGP: Kernel Panic Due to AGPGart Version newer versions for nvidia Nforce users and some doesnt give the AGP Status in sys profiler ( 2600pro&XT and 3650 )


PCie: No QE/CI only Resolution for some. No DVI mode for some 2400 users :P



for direct help Join irc.osx86.hu #RadeonHD


and give Netkas the thanks :D


Update: try pkg for 2600 Pro & XT, 3850 & 3870 and maybe ( 2400 series ) also 3650 users try this Report back
Download here



Installers - OLD ( in process of updating ):..

ATI Radeon HD 2400pro AGP

Device ID: 94c4

Download

ATI Radeon HD 2400XT pcie


Device ID 94c1

Download

ATI Radeon HD 2400pro

Device ID: 94c3

Download

ATI Radeon HD 2600pro PciE

Device ID: 9589

Download

ATI Radeon HD 2600 XT

Device ID: 9588

Download

ATI Radeon HD 2600pro AGP

Device ID:9587

Download

ATI Radeon HD 2600XT AGP

Device ID: 9586

Download

ATI Radeon HD 2900XT/PRO

Device ID: 9400/9403/9401

Update: Download

ATI Radeon HD 3650

Device ID:9598

Download

ATI RADEON HD 3650 AGP Version ( No AGPgart included )
DeviceID: 9596

Download

ATI Radeon HD 3850

Device ID:9505

Download

UPDATE: Download

ATI Radeon HD 3870

Device ID:9501

Download


Hi....

I saw that you've provided a lot of help for ATi drivers. I'm looking for a driver for ATi MOBILITY Radeon HD 2600. And SigmaTel STAC9205 sound driver..

Installed iATKOS v4.1i

I DESPERATELY need this working on my Gateway M 6862.
GATEWAY M6862
Processor : Intel Core 2 Duo T5750
Motherboard : Intel Crestline-PM PM965
RAM : 4096 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
Graphics: ATI Mobility Radeon HD 2600 (512 MB)
Sound : SigmaTel STAC9205X
HDD : WDC WD2500BEVS-22UST0 (232 GB, IDE)
BIOS : Phoenix (03/28/08)

Here's my EVEREST Hardware Report : "http://rapidshare.co...eport.txt.html"

Please guide.....Thanks in advance!

Anupam.

Attached Files



#1091
lastExile

lastExile

    lastExile��

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 333 posts
  • Gender:Male
  • Interests:netadmin of osx86.hu irc network for the past few years

LastExile did you get your 34xx card yet?
Thanks, mark


yep sapphire 3450 :wacko:

#1092
Gekko23

Gekko23

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
  • Gender:Male
Hi folks,

i'm new into this topic, so please forgive me, if my questions seem to be too noobish!
=)
  • does a breakthrough regarding the 3450 have consequences for the 3470 series?
  • does a breakthrough regarding the 3470 provide good chances for the 3470 HD (mobile)?
everybody seems to know the differences and nobody talks about it...i just want to know.

thanks for a tiny reply...

Gekko =)

#1093
vonkolberg

vonkolberg

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Well after much frustration this post has been a life saver! Finally QE/CI are working with my Visiontek ATI HD 2600 pro 512MB. I started with a eVGA nvidia 9800XT 512 MB that I spent a multitude of hours on and could not get QE/CI working. I sent the board back and got the ATI. Here is what worked.

First installed: ATIRadeonX2000 Leopard.pkg http://www.mediafire.com/?vjg1jwiv2ni
This found everything about the board but no QE/CI.

Second: found this thread and installed
"old downloads"
ATI Radeon HD 2600pro PciE
Device ID: 9589
ATI Radeon HD 2600Pro Pcie 10.5.x

Did not work.

Third: I downloaded.
Update: try pkg for 2600 Pro & XT, 3850 & 3870 and maybe ( 2400 series ) also 3650 users try this Report back
http://tinyurl.com/3qcg8g : ATI Radeon HD - 10.5.x - 10.5.5 kexts


And it works!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! imovie works!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Thanks VERY much I was beginning to loose hope.
All resolutions show up and work too!

ATI Radeon HD 2600 XT:

Chipset Model: ATI Radeon HD 2600
Type: Display
Bus: PCIe
PCIe Lane Width: x16
VRAM (Total): 512 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x9589
Revision ID: 0x0000
ROM Revision: 113-B1480A-236
EFI Driver Version: 01.00.236
Displays:
GDM-5411:
Resolution: 1280 x 1024 @ 75 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Hardware Accelerated
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported
Rotation: Supported
Display Connector:
Status: No display connected

My system consists of
MB:Asus P5Q-EM - updated 1406 bios
Processor: 2.66 Ghz Core duo
Ram Gskill 2 x 2gig = 4 gigs
Vid: Visiontek ATI HD 2600 pro 512MB
OS: Grub-DFE - Leopard 10.5.0 retail DVD upgraded to 10.5.4 and then 10.5.5

#1094
Valerich

Valerich

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
LastExile, thanx for drivers that works! but i have a strange problem: after boot i have a blue screen with cursor. i figured out that putting computer to sleep, and waking it up brings me to fully working desktop.(it works only with S1 power mode in bios) i have to do this every time i boot. same thing happens with full screen games: wold of goo, Luxor (after launch i have to sleep and wake up computer to see something but black screen). maybe you know what to do? or someone else does? Please help if you can.
I installed latest lastExile package for AMD. as i have ATI HD2600pro sonic on amd 4000+ system

here is sys info:
Chipset Model: ATI Radeon HD 2600
Type: Display
Bus: PCIe
PCIe Lane Width: x16
VRAM (Total): 256 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x9589
Revision ID: 0x0000
ROM Revision: 113-B1480A-236
EFI Driver Version: 01.00.236
Displays:
L1753TR:
Resolution: 1280 x 1024 @ 60 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Hardware Accelerated
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported
Rotation: Supported
Display Connector:
Status: No display connected

#1095
lastExile

lastExile

    lastExile��

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 333 posts
  • Gender:Male
  • Interests:netadmin of osx86.hu irc network for the past few years
here is a question for any 34xx users how hot does the card get ? the card im testing with is very hot without a side fan or something

#1096
Boombeng

Boombeng

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 598 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

here is a question for any 34xx users how hot does the card get ? the card im testing with is very hot without a side fan or something


With Vista, the mobility one doesn't get hot with normal use (internet, office...), with a dual screen and adobe CS apps it can get a bit hot, but fan works well ;)
Regards

#1097
ridgeline

ridgeline

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 532 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cape Coral, FL
Yeah LastExile my card does not get hot no matter what I run on it but, I have not tried dual monitors and of course the fan works well as stated by Boombeng, but these are both mobility cards with the M82 chip.

#1098
Jetlink

Jetlink

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 12 posts
Please help me if you can. I followed the advice on page 53 of this thread to install my ATI Radeon HD 2400 PRO. I added the device ID to ati2000xt.kext file but I still have no QE. It shows that QE is supported now whereas before I entered the device ID it showed not supported. I've heard some others say that you need to use a dvi to vga adapter. Would this be a solution? I wouldn't think so but who knows.

Chipset Model: ATI Radeon HD 2400
Type: Display
Bus: PCIe
PCIe Lane Width: x16
VRAM (Total): 256 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x94c3
Revision ID: 0x0000
ROM Revision: 113-B1480A-236
EFI Driver Version: 01.00.236
Displays:
HW191D:
Resolution: 1440 x 900 @ 75 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Hardware Accelerated
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported
Rotation: Supported
Display Connector:
Status: No display connected

#1099

  • Guests

Please help me if you can. I followed the advice on page 53 of this thread to install my ATI Radeon HD 2400 PRO. I added the device ID to ati2000xt.kext file but I still have no QE. It shows that QE is supported now whereas before I entered the device ID it showed not supported. I've heard some others say that you need to use a dvi to vga adapter. Would this be a solution? I wouldn't think so but who knows.

Chipset Model: ATI Radeon HD 2400
Type: Display
Bus: PCIe
PCIe Lane Width: x16
VRAM (Total): 256 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x94c3
Revision ID: 0x0000
ROM Revision: 113-B1480A-236
EFI Driver Version: 01.00.236
Displays:
HW191D:
Resolution: 1440 x 900 @ 75 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Hardware Accelerated
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported
Rotation: Supported
Display Connector:
Status: No display connected



Now you have QE/CI avctivated. (I don't understand what is your problem).



Have your monitor VGA or DVI input?

#1100
bastop

bastop

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 41 posts
I had realized that soon... A working driver would be a great step for this notebook! Thanks!

Is there a connection between the not working graphic driver and

1. A Studio15 getting very, very warm.
2. Not working sleep ?

Which of those facts could be solved right away?
If there are solutions, could you give me a link to the posts? I already have spend a long time to find information about those, without success...

Thanks a lot


I have a Dell Studio 1535. MacosX 10.5.5...





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy