Jump to content

X700 and other PCIE ATI Radeon finally work


  • Please log in to reply
922 replies to this topic

#81
opieum

opieum

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
Koverg you kick ass. :dev:

#82
ZX81

ZX81

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 101 posts
X300 on the way, thanks Koverg :dev:

(from me and my poor suffering eyes) ;)


Mods: this thread should be a sticky

#83
koverg

koverg

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts

question: I have a x800gtoa on agp the device id is 554f - but is on agp ? It is working the patch ? any succes on agp cards ? if no, any ideea if it will be fixed ? I am at job now, but and I will try the patch when I will go home .. cross my fingers ....


I dont know. Nobody reported a working AGP card. Why don't you give it a try? Please firs do not run the patch just simply put the device id into Info.plist, do kextcache tricks and see what happens.
If it doesn't work than run the patch and please report the results here.

Thanks in advance.

#84
aquanutz

aquanutz

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 349 posts
I just ordered my system today and I had decided to just stick with the intel GMA 950 graphics since I could not find a concrete way to get any of the "X" series radeons working. After reading your post I have already ordered an x800 128 meg PCIe card to use this with. Thanks for your efforts!

#85
TsubakiSama

TsubakiSama

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 71 posts
This should work with the X800XL PCI-E cards right?

#86
koverg

koverg

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts
I have update (edited) my first post on this topic to reflect the current state of the "project".
Please send your results here and don't forget to mention the device id. May be I can figure out what is wrong with a few cards.

Cheers! And thanks for so many smilies in this topic!!!!

#87
quixos

quixos

    InsanelyMac Legend

  • Retired
  • 943 posts

I just ordered my system today and I had decided to just stick with the intel GMA 950 graphics since I could not find a concrete way to get any of the "X" series radeons working. After reading your post I have already ordered an x800 128 meg PCIe card to use this with. Thanks for your efforts!


i have gma900 onboard video. at this time i'm using the x800GT, but the experience is better with the gma900s at this time.

examples... you can't play games that change the resolution, or have a fullscreen iTunes visualization with the x000's yet.

so in other words, for people without supported video this is a godsend or at least a kovergsend. :dev: but for a real seamless mac experience the 900's are still superior.

i'm using the Mousepose fix, and it's ok.

#88
aquanutz

aquanutz

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 349 posts

i have gma900 onboard video. at this time i'm using the x800GT, but the experience is better with the gma900s at this time.

examples... you can't play games that change the resolution, or have a fullscreen iTunes visualization with the x000's yet.

so in other words, for people without supported video this is a godsend or at least a kovergsend. :dev: but for a real seamless mac experience the 900's are still superior.

i'm using the Mousepose fix, and it's ok.


Damn! So there is no hope for my warcraft 3 addiction?! Then again, I don't believe the game changes resolutions... except for movies during the story mode.. which I never play. I guess we'll see what happens. Already bought the card, no going back now. :-(

#89
TsubakiSama

TsubakiSama

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 71 posts

i have gma900 onboard video. at this time i'm using the x800GT, but the experience is better with the gma900s at this time.

examples... you can't play games that change the resolution, or have a fullscreen iTunes visualization with the x000's yet.

so in other words, for people without supported video this is a godsend or at least a kovergsend. :dev: but for a real seamless mac experience the 900's are still superior.

i'm using the Mousepose fix, and it's ok.


Ok then I just stick to getting a X1600XT card...

#90
ZildjianKX

ZildjianKX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
Can the people with T43s list their device IDs and OS version? Would be really helpful.

I have a T43 and 10.4.4 and Device ID 0x0405 and it's a no go so far.

Edit - I presume vmware will display the correct video card device ID, right?

#91
koverg

koverg

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts

i have gma900 onboard video. at this time i'm using the x800GT, but the experience is better with the gma900s at this time.

examples... you can't play games that change the resolution, or have a fullscreen iTunes visualization with the x000's yet.

so in other words, for people without supported video this is a godsend or at least a kovergsend. :dev: but for a real seamless mac experience the 900's are still superior.

i'm using the Mousepose fix, and it's ok.


And what about the speed difference? Can you post XBench results with GMA900 and X800GT?

Thanks

#92
aquanutz

aquanutz

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 349 posts

Can the people with T43s list their device IDs and OS version? Would be really helpful.

I have a T43 and 10.4.4 and Device ID 0x0405 and it's a no go so far.

Edit - I presume vmware will display the correct video card device ID, right?


I may be incorrect, since it's been a loooooong time since I've used VMware for anything, but I would suspect that it may not acutally give you a correct ID because it is emulating hardware. Please don't take my word for the bible though as I could be totally wrong.

#93
koverg

koverg

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts

I may be incorrect, since it's been a loooooong time since I've used VMware for anything, but I would suspect that it may not acutally give you a correct ID because it is emulating hardware. Please don't take my word for the bible though as I could be totally wrong.


Check the vendor id it is surely not 1002 (ATI) so that is not correct. Use ATITool to check the device id on Windows.

#94
opieum

opieum

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
I am unable to load 5e4b which I know you have. The system I worked on also has that.
This is the output when attempting to load the ATIRadeon9700.kext

sudo kextload /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents/MacOS/ATIRadeon9700's pentium4 arch is incomplete
kextload: error mapping module file /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents/MacOS/ATIRadeon9700
kextload: can't map module files
kextload: can't check load addresses of modules
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
load failed for extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
(run kextload with -t for diagnostic output)

This is what happens with the -t switch

sudo kextload -t /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
kernel extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext has problems:
Validation failures
{
"Executable file doesn't contain kernel extension code" = true
}


Anyone have a clue what this means?

#95
koverg

koverg

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts

I am unable to load 5e4b which I know you have. The system I worked on also has that.
This is the output when attempting to load the ATIRadeon9700.kext

sudo kextload /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents/MacOS/ATIRadeon9700's pentium4 arch is incomplete
kextload: error mapping module file /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents/MacOS/ATIRadeon9700
kextload: can't map module files
kextload: can't check load addresses of modules
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
load failed for extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
(run kextload with -t for diagnostic output)

This is what happens with the -t switch

sudo kextload -t /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
kernel extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext has problems:
Validation failures
{
"Executable file doesn't contain kernel extension code" = true
}
Anyone have a clue what this means?


What is your OS X Tiger version?

#96
autoy

autoy

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 302 posts
I'm doing a clean install and kextmod later today, as I suspect my system seriously f***ed up with switchresX app. I will report later if my x700 mobility (ID:5653) is finally working, as there is another user claiming it actually is.

#97
opieum

opieum

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
The version is 10.4.4 Intel

#98
ZildjianKX

ZildjianKX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
Thanks for the help guys, my T43 ended up being a 0x5460, just like the previous poster who got it working... I'll just presume it's not possible to get hardware acceleration working in VMware and go for a full OS install :hysterical:

Awesome patch, this has been keeping me from installing OS X as my primary OS on my laptop.

(Off topic to any T43 users, any recommendations on a PCMCIA wifi card?)

#99
lilos

lilos

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 121 posts
Mousepose fix where is it?

#100
quixos

quixos

    InsanelyMac Legend

  • Retired
  • 943 posts
koverg,

the gma900's depend on a file called AppleIntelFramebuffer.kext to allow resolution changes.

the ATI's seem to depend on ATINVDRV, is there any useful information to be made by somehow incorporating information from the PPC version into the intel version? i know that mac video cards have different bios's, but am curious.

for your compatibility list, the x800gt that i'm using succesfully has the device id of 554b.

the secondary id, is 556b. in nearly complete ignorance, would patching the secondary id's into this binary allow detection of the other head?


lilos, the mousepose fix is in the Genius Bar http://forum.osx86pr...?showtopic=5499





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy